Allt för henne (2008)

Fransk kriminalfilm kan konsten att leverera även i modern tid.
Inte bara Hollywood har ensamrätt på att då och då spotta fram rafflande historier som griper tag om både hjärta och hjärna.
I detta fallet finns dock en viss risk att just Hollywood lär vilja göra egen version, något vi kanske…. inte borde se fram emot.

Detta vardagsdrama tar sin början i det äkta paret Lisa och Juliens hem.Plötsligt en morgon stormar polisen in och rågriper Lisa som anklagas för mord!
Julien kan inte fatta vad som händer, men alla bevis pekar mot den olyckliga Lisa som chockat hävdar sin oskuld. Rättegången blir snabb och Lisa döms till att sitta en lång lång tid i fängelse.
Juliens värld rasar samman och nu får han fullt upp med att försöka vara pappa till parets son Oscar samtidigt som han försöker förstå hur han ska kunna gå vidare i livet med en hustru i fängelset.
Tre år senare, efter ännu ett avslag i domstolen om resning i fallet, inser han att kärleken till sin fru är så pass stark att han beslutar sig för att göra allt för att få vara med henne igen.

Styrkan i den här berättelsen ligger i att den inte tar ställning i huruvida Lisa är den som är skyldig eller ej. Istället fokuseras på Juliens alltmer desperata kamp för att komma tillrätta med det till synes olösliga problemet.
Historien engagerar och jag känner med den olycklige Julien och tar parti för hans kamp, han tvingas ut i en miljö långt bortom den han och hustrun är vana att vistas i. Att han sedan vid vissa tillfällen förvandlas till en streetsmart snubbe som uppenbarligen kan förutse vissa händelser, och blixtsnabbt kan hantera dessa, är något man får svälja.
Ett synnerligen bra driv i dramat gör också att man så sakteliga verkligen börjar undra hur det egentligen ska gå, för historien ger absolut inga hintar om detta.
Eftersom det också är en icke-Hollywood-film vet vi av erfarenhet att det inte finns något som borgar för tillrättalagda slut i filmer av den här kalibern.

På skådisfronten handlar mycket om den franske Vincent Lindon i rollen som desperat make. Han syns i bild nästan hela filmen och drar ett stort lass i sin förvandling från vardaglig tjänsteman till make med ett omöjligt uppdrag. Lindon lyckas med sitt härjade och plågade uttryck att få i alla fall mig att känna maktlösheten och sorgen i att behöva hälsa på en fru som sitter inspärrad bakom lås och bom.

Diane Kruger (National Treasure-filmerna) gör hustrun Lisa som sakta men säkert tynar bort i fängelset i takt med att Juliens besök i fängelset blir alltmer plågsamma och känslomässigt påfrestande för honom. Krugers tid framför kameran är inte på långa vägar lika stor som Lindons, men det lilla hon gör räcker långt.

Extra plus också till slutet som verkligen gör skäl för ordet rafflande.

Allt för henne handlar verkligen om att göra allt för sin älskade. Hur många är beredda att gå så långt….?

Med beröm godkänt för ännu en rejält bra rulle från Frankrike!

Betyget: 4/5

7 kommentarer på “Allt för henne (2008)

  1. Såg precis idag att det har släppts en trailer till en amerikansk nyinspelning av den här filmen, vid namn The Next Three Days.

    Det var snabbt! Russell Crowe spelar huvudrollen i den.

    Gilla

  2. Vad lustigt! var inne på IMDB idag och surfade runt…och såg just den trailern…läste lite om handlingen och hoppades att det INTE skulle vara en ameriansk version…men se det är det ju…

    *suck*

    Att de aldrig kan sluta planka framgångsrika icke-amerikanska filmer….

    Gilla

  3. Nej jag kan nog tänka mig att Hollywood sugit ut det gottaste ur det franska manuset och som vanligt gjort filmen till ”sin”.

    Visst känns det lite aningens tråkigt ändå att de bästa och mest lyckade produktionerna från Europa måste man lägga beslag på och stöpa om näst intill fullständigt…?

    Gilla

  4. Det är jättetråkigt. Tänk om man hade varit manusförfattare och/eller regissör till originalfilmen och sen varit tvungen att se remaken, eller den kladdiga disktrasan eller vad man nu ska kalla resterna som blev kvar. Jag hade kunnat hålla mig för skratt. Lätt hade jag kunnat det.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.